Студиска програма по Прехранбена технологија
I СЕМЕСТАР
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2FI100112
|
Математика 1
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2ZF107512
|
Општа и неорганска хемија
|
8
|
3+2+2
|
216
|
UGD101312
|
Информатика
|
6
|
2+2+1
|
156
|
|
Факултетски изборен предмет 1
|
4
|
2+1+1
|
120
|
|
Факултетски изборен предмет 2
|
4
|
2+1+1
|
120
|
UGD102712
|
Спорт и рекреација
|
*
|
0+0+2
|
120
|
Вкупно:
|
30
|
12+8+9
|
828
|
Изборни предмети (факултетски):
Заштита при работа во лабораторија
Основи на биохемија
Биолошки основи на суровините
Графика и дизајн
Техники на цртање
Физика
Механика
Изборен предмети (факултетски)
Термодинамика
Аналитичка хемија
Екологија во прехрамбената технологија
Генетски модифицирани производи
III СЕМЕСТАР
|
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2ТН109715
|
Вовед во прехрамбена технологија
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2ТН109815
|
Основи на микробиологија
|
6
|
3+2+2
|
216
|
2ZF107812
|
Физичка хемија
|
8
|
2+2+1
|
156
|
|
Факултетски изборен предмет 4
|
4
|
2+1+1
|
120
|
|
Факултетски изборен предмет 5
|
4
|
2+1+1
|
120
|
Вкупно:
|
30
|
12+8+7
|
828
|
Изборни предмети (факултетски):
Развој на производ
Анализа на трудот
Основи на менаџмент
Бизнис комуникации
Суровини за производство на растителни производи
Суровини за производство на анимални производи
IV СЕМЕСТАР
|
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2ТН110115
|
Технолошки операции во прехрамбената индустрија
|
6
|
3+2+2
|
216
|
2ТН110215
|
Биохемија на храна
|
8
|
2+2+1
|
156
|
2ТН110315
|
Микробиологија на храната
|
6
|
2+2+1
|
156
|
|
Факултетски изборен предмет 6
|
4
|
2+1+1
|
120
|
|
Универзитетски изборeн предмет 2
|
6
|
2+2+1
|
156
|
Вкупно:
|
30
|
11+9+6
|
804
|
Изборни предмети (факултетски):
Храна и исхрана
Производство на безалкохолни производи
V СЕМЕСТАР
|
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2ТН110615
|
Преработка на житни култури
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2ТН110715
|
Преработка на маслодајни култури
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2TH106912
|
Планирање на експерименти
|
6
|
2+2+1
|
156
|
|
Изборен предмет 7
|
4
|
2+1+1
|
120
|
|
Изборен предмет 8
|
4
|
2+1+1
|
120
|
Вкупно:
|
30
|
12+8+7
|
828
|
Изборни предмети (факултетски):
Производство на алкохолни производи
Пакување на храната
Екстракција на растителни масла
Технологија на пекарски производи
Ароматични, зачински и лековити растенија
VI СЕМЕСТАР (Тригодишни студии)
|
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2ТН111415
|
Млеко и преработки од млеко
|
8
|
2+2+1
|
156
|
2ТН111515
|
Процесна техника во прехрамбената индустрија
|
6
|
3+2+2
|
216
|
2ТН112615
|
Завршен испит (регуларен предмет)
|
6
|
2+1+1
|
120
|
|
Факултетски изборен предмет 9
|
4
|
2+2+1
|
156
|
|
Универзитетски изборен предмет 3
|
6
|
0+0+6
|
156
|
Вкупно:
|
30
|
9+7+11
|
792
|
Изборни предмети (факултетски):
Технологија на биополимери
Преработка на овошје и зеленчук
Микробиолошки опасности во храната
Санитација во прехрамбената индустријa
VII СЕМЕСТАР
|
|
|
Задолжителни предмети
|
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2ZF121712
|
Технологија на производство на вино
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2ТН112115
|
Конзервирање на храна
|
8
|
3+2+2
|
216
|
2ТН112215
|
Хигиена и санитација во прехрамбена индустрија
|
6
|
2+2+1
|
156
|
|
Факултетски изборен предмет 10
|
4
|
2+1+1
|
120
|
|
Факултетски изборен предмет 11
|
4
|
2+1+1
|
120
|
Вкупно:
|
30
|
12+8+7
|
828
|
Изборни предмети (факултетски):
Пестициди и тешки метали во храна
Споредни анимални производи
Практична работа во преработувачката индустрија
VIII СЕМЕСТАР
|
|
Задолжителни предмети
|
|
КОД
|
П Р Е Д М Е Т
|
Кредити
|
Часови
|
Вкупно
|
2TH103612
|
Проектирање на технолошки процеси
|
6
|
0+0+8
|
192
|
2ZF120712
|
Месо и преработки од месо
|
6
|
2+2+1
|
156
|
2TT108912
|
Дипломска работа
|
8
|
2+2+1
|
156
|
|
Универзитетски изборeн предмет 4
|
6
|
2+1+1
|
120
|
|
Факултетски изборен предмет 11
|
4
|
2+2+1
|
156
|
|
Вкупно:
|
30
|
8+7+12
|
780
|
Изборни предмети (Факултетски):
Управување со квалитет во производството на храна
Менаџмент во прехрамбената индустрија
Студиски програми
- Студиски програми акредитирани во 2012 година
За повеќе информации обратете се кај референтите од студентската служба:
Контакт:
 |
Пробиштип
Референт : Елвира Павлова
|
|
Штип
Референт: Иван Јосифов
|
|
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
|
 |
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
|
 |
Телефон: +389 32 550 900
|
|
Телефон: +389 32 550 071
|