Приказ на предметите според таг: studenti

Студентите од трета, четврта или последна година на некој од универзитетите во Македонија имаат можност за професионален развој, програма на American Councils for International Education наречена MEET Western Balkans. Во неа платената можност за професионален развој, покрај студентите од Македонија, ја имаат и студентите од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија.

Условите, освен да се студенти од трета, четврта или последна година на некој од универзитетите во овие држави, се да зборуваат англиски јазик на напредно ниво и да сакаат да посветат време на учење, придонесување, подучување на другите и да станат дел од регионална тематска мрежа за медиумска писменост. Сите заинтересирани треба до 9 јануари 2022 година да пополнат формулар кој може да го најдат на следниов линк:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DwmHHIIIz0G5qBp8WUSC-Sv4XnsrM0hCljtNHmyVADBUM0hXMElHWlUxQ1hROTRIN0szRkU2UExWUy4u&wdLOR=c3DB433A1-12FB-4A27-A52C-98354877112E

Се очекува учесниците да присуствуваат на обуки и состаноци (вкупно 15 часа, јануари и февруари 2022 година) да спроведуваат обуки и менторство (вкупно од 8 до 10 часа, март и април 2022 година) на средношколците од горенаведените земји - кои се конечните корисници на наставната програма кокреирана во ноември и декември 2021 година од учесниците-професори од средните училишта и American councils. По завршувањето на нивниот ангажман, секој студент ќе добие 499 евра хонорар во локална валута (бруто, што значи дека конечниот износ што ќе се префрли ќе зависи од даночната политика на земјата).

Учесниците ќе бидат обучени и ќе работат заедно со професорите од средните училишта за да развијат наставна програма фокусирана на Западен Балкан што ќе ѝ овозможи на младата публика да открие и спречи дезинформации, фалсификувани информации и пропаганда преку анализа на дискурси, медиумски агенди, инфо-забавни феномени, јавни/ приватни интереси во медиумите, филмот и музиката итн. Учесниците, исто така, се очекува да им помогнат на американските совети да ја рашират веста за програмата и исто така да помогнат во приклучувањето на средношколци во нивните заедници да учествуваат на завршните обуки за медиумска писменост. Сите овие обуки и состаноци ќе се одвиваат онлајн.

Проектот MEET Western Balkans (ноември 2021 г - јуни 2022 г.) е управуван од американските совети за меѓународно образование. Средствата за оваа програма доаѓаат од Balkan Trust for Democracy, проект на германскиот Маршалов фонд на САД и од норвешкото Министерство за надворешни работи.

Објавено во Студенти

Филолошкиот факултет денес организираше работилница на која се подготвуваа пакетчиња за дечињата од Детското одделение во Клиничката болница во Штип.

Филолошкиот факултет по повод празниците секоја година се обидува да организира хуманитарни акции или настани преку кои ќе им се овозможи помош и поддршка на оние на кои им треба.

- Се собравме студентите и вработените на Филолошкиот факултет под иницијативата „Раката подарува, подарокот стоплува“. Во овие тешки моменти во кои се наоѓаме сите ние се обидуваме да им помогнеме на оние на кои им треба - изјави деканката на Филолошкиот факултет, проф. д-р Драгана Кузмановска.

На работилницата имаа можност да присуствуваат сите кои сакаат да помогнат во подготвувањето на пакетчињата или пак во донирање на производи за нив, а во најголем дел беа присутни студентите на факултетот.

- Во оваа акција се вклучивме и ние студентите за да ги израдуваме најмалите. Дечињата заслужуваат многу повеќе, но ете ние скромно, како што ни доликува, сакаме да ги израдуваме. Подготвуваме пакетчиња во кои има храна, облека и играчки - изјави студентката на Филолошки факултет Верица Милорадова.

Настанот се одржа на Кампус 4, а Филолошкиот факултет секоја година пред празниците организира вакви или слични хуманитарни акции со цел да ја покаже својата општествена одговорност.

Објавено во Студенти

Yearly Edu Summit 2021 е четиридневен самит кој е организиран од страна на студенти за студенти, ќе се одржи онлајн на Teams и е комбинација од студентски презентации и презентации од Мајкрософт експерти и експерти од индустријата. Почнува на 6 декември и трае до 9 декември, секој ден од 10 до 13 часот и од 15 до 18 часот.

Технички теми поврзани со Azure, Artificial Intelligence, Machine Learning, Office365, Teams, Visual Studio, .NET, како и нетехнички теми и панели, како пракса и вработување во Мајкрософт, како е да се стигне до Мicrosoft MVP (Most Valuable Professional) титулата и колку и како е признаена Мајкрософт сертификацијата и кои поволности ги имаат студентите.

За најактивните учесници секој ден ќе има Fundamentals и Role-based ваучери за полагање на Мајкрософт испитите по ваша желба.

За учество е потребно да се регистрирате на следниов линк: https://aka.ms/yearlyedusummit  

Секој учесник ќе добие диплома за присуство на целиот настан.

Линк до настанот: https://www.facebook.com/events/97374389323805

Објавено во Студенти

Факултетското студентско собрание на Факултетот за туризам и бизнис логистика започна акција наречена „Храна за секој студент“.

Објавено во Студенти

Повеќе од 50 студенти од различни факултети при УГД и 10 професори и вработени на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип беа дел од планинарска тура на Плачковица. Дел од турата беа и неколку Еразмус студенти кои моментално престојуваат на УГД  и ова беше одлична можност за запознавање на убавините на Македонија.

Планинарската тура беше во организација на Универзитетскиот спортски и културен центар во соработка со Планинарското друштво „Лисец“ - Штип. Во рамките на предвидената рута на движење, групата на УГД предводена од 8 планинари и водичи од ПД „Лисец“ се искачи до врвот Туртел и Црквиште, притоа движејќи се низ живописни предели и патеки, користејќи ги благодатите од спојот природа во есен и движење во природа. Планинарскиот поход заврши со посета на новата карпа за качување на Плачковица и дружење на чај и кафе во Планинарскиот дом „Вртешка“.

Во текот на планинарската тура се изродија многу идеи за следни планинарски походи и дестинации, како и бројни иницијативи од студентите кои ќе бидат вклучени во програмата на Универзитетскиот спортски и културен центар. Основната цел на настанот беше промоција на планинарењето, запознавање со убавините на планините во Македонија и промоција на здрав и активен начин на живот и дружење. Универзитетскиот спортски и културен центар останува отворен за сите предлози и идеи од страна на студентите за слични активности.


Објавено во Студенти
Страница 1 од 78
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…