Музичката академија на „Струшка музичка есен“

Професорот Горанчо Ангелов од Музичката академија при УГД учествуваше на  Музичко-научна манифестација „Струшка музичка есен“, во организација на Сојузот на композиторите на Македонија.

Генерална тема на 45. конференција, која првпат се одржала во 1975 година, беше Состојби и перспективи во македонската музичка култура. На конференцијата учествуваа истакнати композитори, професори и истражувачи кои се претставија со свои трудови, резултат на нивните истражувања фокусирани на различни сегменти во музичката култура, од традицијата до современата музика во РС Македонија.  Професорот Ангелов се претстави со темата „Фестивалите за изворен фолклор - чувари на старата музичка и игроорна традиција“. Конференцијата се одржа од 17 до 19 септември 2021 год. во Хотел „Дрим“ во Струга. 

Професорот Ангелов учествуваше и на научната конференција „70 години Институт за фолклор и 50 години фолклористичка дејност на Иван Котев“, во организација на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ - Скопје и Општина Струмица, која се одржа во Хотел „Сириус“ во Струмица, 27-28 август 2021 год.,  со темата „Зурлаџиската традиција во Струмичко во 21 век“.

Ангелов учествуваше на уште една научна конференција насловена „Фолклорот во минатото и денес-2“, која се одржа во Домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп  на 3 јули 2021 год. Се претстави со темата „Љубен Јуртоски, изработувач на народни музички инструменти од Прилеп“. Оваа научна манифестација се одржа во рамките на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“, кој се одржува во Прилеп и Долнени.

Последен пат изменето на Петок, 08 Октомври 2021 15:05
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…