Во чест на 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Денот на раѓањето на македонскиот идеолог Гоце Делчев традиционално во Штип беше одбележан со полагање на цвеќе пред спомен-релјефот на Гоце, кој се наоѓа на објектот на Ректоратот на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип.

Инаку, во истиот објект во Ново Село (Штипско) порано имало училиште во кое Делчев учителствувал за време на престојот во Штип. Во објектот како спомен за великанот Гоце Делчев постои и спомен-соба, во која се изложени предмети и документи поврзани со револуционерот Делчев, а  се поставени и клупите од тогашното училиште.

Годинава се навршуваат 150 години од раѓањето на Гоце Делчев. На спомен-релјефот цвеќе положија делегации на Локалната самоуправа, институциите кои го носат неговото име... Како претставници на Универзитетот „Гоце Делчев“, чест оддадоа ректорот проф. д-р Блажо Боев и проректорите проф. д-р Дејан Мираковски и проф. д-р Мишко Џидров.

Последен пат изменето на Петок, 04 Февруари 2022 13:07
Одбележен под
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…