Приказ на предметите според таг: nauka

Иако водните животни пливаат во она што се вели дека е клучен извор на животот – водата; недостатокот на земја може да ги ограничи во идното формирање на живот во хипотетичкиот простор кој со еден збор се нарекува – океанска планета.

Објавено во Наука
Вторник, 13 Октомври 2015 00:00

Бегалската криза преку очите на науката

Шведскиот научник Ханс Рослинг преку статистика ја објаснува бегалската криза со која се соочува цела Европа. Според анализата на професорот Рослинг пред војната во Сирија имало 20 милиони жители. Денеска повеќе од половина од оваа популација, 12 милиони, се бегалци. Осум милиони од нив се внатрешно раселени лица, 4 милиони живеат како бегалци во соседните држави – Турција, Либан и Јордан. Колку стигнаа во Европа?

Објавено во Наука

Тешко дека можеме да говориме за било каква технологија која ја имале неандерталците кои буквално живееле во пештери. Концепцијата за тоа како живееле пештерските луѓе се менува со новите откритија од страна на археологијата. Цинт С. Белмунт за информаторот на Институтот за палеоекологија на човекот и еволуцијата на општеството, „IPHE News“ објави докази според кои неандерталците имале топла вода во пештерите.

Објавено во Наука

Потрагата по вонземјани во последно време зазема изненадувачки курс и се оддалечува од Марс. Според последните информации истражувачите своето внимание го насочуваат кон Европа, ледената месечина која орбитира околу Јупитер.

Објавено во Наука
Страница 72 од 72
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…