Образование

Факултетот за туризам и бизнис логистика при УГД продолжува со реализација на проектот „Shaping the future education in tourism – FET“ од Еразмус плус програмата на ЕУ во соработка со универзитети во Грција, Бугарија и во Хрватска. Студентите на ФТБЛ, во Научно-наставниот центар на УГД на Плачковица – Центар за доживотно учење, како дел од овој проект приготвуваа традиционални македонски јадења.

Како дел од ЕУ твининг проектот „Развивање на соработка помеѓу високообразовните институции, приватниот сектор и релевантните органи“, кој се спроведува во рамки на Министерството за образование и наука, се организира работилница наменета за наставничкиот кадар на факултетите вклучен во изработка на студиски програми од инженерски области.

Работилница наменета за членови на факултетите коишто се вклучени во студиски и истражувачки педагошки програми (т.е. академски кадар од факултетите вклучен во педагошки студиски програми за претшколска возраст, основно и средно образование) се организира од страна на Министерството за образование и наука во понеделник, 10 април, на Филолошкиот факултет при УГД. Работилницата се организира како дел од ЕУ твининг проектот „Развивање на соработка помеѓу високообразовните институции, приватниот сектор и релевантните органи“, кој се спроведува во рамки на Министерството за образование и наука.

Доц. д-р Вилдан Џошкун одржа предавање „Основни карактеристики на диванската книжевност и поетеси на диванската книжевност“ пред студентите на Катедрата за турски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет.

Проректорот за настава на УГД, проф. д-р Кирил Барбареев, како претставник на Универзитетот неодамна на студиски престој во Франција ги разгледуваше можностите за развој на студиските програми во Штип и практиките на Франција за следење и поддршка на студентите за професионално вклучување.

Филолошкиот факултет во Штип неодамна го објави вториот број на „Палимпсест“ ‒ меѓународно научно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања.

Страница 12 од 31
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…